Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam

De hormonale veranderingen en de groeiende baby in je buik kunnen zorgen voor zwangerschapsongemakken
Veel van deze ongemakken zijn normaal en kunnen gelukkig geen kwaad voor jou en je baby. Hieronder kun je terecht voor informatie en tips over veel voorkomende klachten. Heb je vragen of twijfel je of een bepaalde klacht wel normaal is? Je kunt altijd bij ons terecht met je vragen, zowel tijdens het spreekuur als telefonisch. 

Misselijkheid
Misselijkheid is vaak een van de eerste zwangerschapsverschijnselen en veel zwangere vrouwen hebben hier last van. Het wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen en dan vooral door een snelle stijging van de hormonen oestrogeen en HCG. Bij de meeste vrouwen begint de misselijkheid rond week 6 van de zwangerschap. Na 16 weken zwangerschap is de misselijkheid meestal weer over, maar er zijn ook vrouwen bij wie de misselijkheid langer of de hele zwangerschap aanhoudt.  Er zijn veel verschillende gradaties van zwangerschapsmisselijkheid. Veel vrouwen zijn alleen ’s ochtends misselijk, maar er zijn ook vrouwen die heel de dag misselijk zijn en veel moeten overgeven. Iets lichts eten voordat je opstaat, zoals een cracker of beschuitje, kan helpen tegen de misselijkheid. Eet en drink kleine beetjes verdeeld over de dag, zodat je een lege maag voorkomt. Ook gember kan helpen tegen de misselijkheid, drink bijvoorbeeld gemberthee. Overmatig braken is altijd een reden om contact met ons op te nemen.

Vermoeidheid
Veel vrouwen zijn de eerste drie maanden van de zwangerschap erg moe. Dit komt door het slaapverwekkende effect van zwangerschapshormoon progesteron. Daarbij komt dat het zwanger zijn veel energie kost. In het midden van je zwangerschap gaat het vaak beter. Sommige zwangeren hebben dan juist veel energie. Aan het einde van de zwangerschap wordt moeheid meestal veroorzaakt door slechter en lichter slapen. Wij adviseren om vooral goed naar je eigen lichaam te luisteren. Neem meer rust en doe een middagdutje wanneer je dit nodig hebt. 

Brandend maagzuur
Wanneer maagzuur vanuit je maag omhoog komt, komt het in je slokdarm terecht. Dit geeft een pijnlijk en brandend gevoel achter je borstbeen. Tijdens je zwangerschap is de kans dat dit gebeurt vergroot. De sluitspier die je maag afsluit is namelijk verslapt onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron. Daarbij komt er meer druk op je maag door je groeiende baarmoeder. Vaak is het zuurbranden minder wanneer je wat voedsel in je maag hebt. Kleine maaltijden eten verspreid over de dag kan dus nuttig zijn. Voor sommige vrouwen helpt het nemen van een hap vla of slok melk of het eten van en pepermuntje. Wanneer je in de nacht last hebt van brandend maagzuur kan het beter zijn om wat rechter op te slapen. Tijdens de zwangerschap kun je zuurbindende medicijnen zoals Rennies of Gaviscon gewoon gebruiken. Laat het ons tijdens het spreekuur altijd even weten wanneer je veel last hebt van brandend maagzuur. 

Bandenpijn
Je baarmoeder is met banden verbonden aan je bekken. Wanneer je baarmoeder groeit, rekken deze banden mee. Dit kan een krampend of stekend gevoel onderin je buik of in je liezen geven. Ook het groeien van je baarmoeder kan gevoelig zijn. Wanneer je een keer een keizersnede of een andere buikoperatie hebt gehad, kan het oprekken van het littekenweefsel ook voor een stekende pijn zorgen. 

Rugklachten en bekkenpijn
Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap in meer of mindere mate last van rug- en bekkenpijn. Onder invloed van je zwangerschapshormonen worden je gewrichten soepeler en door het zwaarder worden van je baarmoeder verandert je lichaamshouding. Dit is normaal, maar kan wel leiden tot vervelende klachten. Soms zijn simpele leefregels zoals zorgen voor een rechte houding, tillen vanuit je knieën of het afwisselen van lichamelijke activiteiten voldoende om de ongemakken te beperken. Wanneer je echter vaak pijn hebt of wordt belemmerd in je dagelijkse bezigheden raden wij soms aan contact op te nemen met een therapeut van ZwangerTotaal of een fysiotherapeut.  

Harde buiken
De baarmoeder is een spier die zich regelmatig samentrekt. Spontaan, of als reactie op jouw bewegingen of die van de baby. Je kan dit merken doordat je buik hard wordt. Deze samentrekkingen worden harde buiken of voorweeën genoemd. Bij sommige vrouwen geeft dit een ongemakkelijk gevoel, maar er zijn ook vrouwen die er niets van merken. Harde buiken kunnen geen kwaad. Als je er veel last van hebt is het verstandig om dit met ons te bespreken. Het kan een teken zijn dat je rustiger aan moet doen. 

Urineverlies
Urineverlies komt tijdens de zwangerschap regelmatig voor. Zwangerschapshormoon progesteron heeft een verslappend effect op de sluitspieren van je blaas. Aan het einde van je zwangerschap komt hier de druk van je baarmoeder op je blaas bij. De klachten verdwijnen meestal vanzelf na je bevalling. Heb je hier veel last van? Bespreek dit dan met ons. Wij kunnen je oefeningen geven om je bekkenbodem sterker te maken of je indien nodig doorverwijzen.

Obstipatie
Obstipatie of verstopping is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Tijdens je zwangerschap gaan je darmen trager werken door het hormoon Progesteron. De vertering duurt langer, waardoor er meer vocht aan je darminhoud wordt onttrokken en je ontlasting harder wordt. Je kan je darmen actiever maken door vezelrijke producten zoals, volkorenbrood, fruit en groenen te eten. Ook is het belangrijk om veel te drinken, regelmatig te bewegen en geen maaltijden over te slaan. Als dit geen verbetering geeft, bespreek dit dan met ons, wij kunnen je adviezen geven gericht op jouw situatie. 

Spataderen
Het zwangerschapshormoon progesteron maakt je bloedvaten slapper. Daarbij circuleert er tijdens je zwangerschap meer bloed door je aderen en zorgt de groei van je baarmoeder ervoor dat bloed minder goed kan terugstromen vanuit je benen naar je hart. Dit zorgt ervoor dat spataderen tijdens de zwangerschap gemakkelijker ontstaan. Steunkousen of -panty’s kunnen de terugstroom van bloed bevorderen, je kunt bij ons terecht voor een verwijzing. Verder is het verstandig om niet te lang achter elkaar te staan en het lopen, staan en zitten af te wisselen. 

Aambeien
Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaten bij de anus. Ze ontstaan tijdens de zwangerschap vaker dan daarbuiten. Dit komt door de verslappende werking van zwangerschapshormoon progesteron en de druk van de zware baarmoeder op bloedvaten in het bekken. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Hard persen kan de klachten verergeren. Zorg dus voor een goede stoelgang, door veel water te drinken en vezelrijke voeding te eten. Aambeienzalf kan helpen om je vaatwanden te versterken en samen te laten trekken. Zorg dat je een zalf koopt die geen kwaad kan voor je zwangerschap, vraag ons eventueel om advies.