Gezond zwanger worden
De tijd vlak voordat je zwanger raakt en de eerste maanden van de zwangerschap hebben veel invloed op de gezondheid van je baby. Het advies is dan ook om al vóór het stoppen met de anticonceptie gezond te gaan leven. Hieronder vind je een aantal adviezen die bijdragen aan gezond zwanger worden.
Doen als je zwanger wilt worden:
- Foliumzuur (vitamine B11) slikken
Het slikken van foliumzuur verkleint de kans op het krijgen van een kind met een open rug, open schedel en open gehemelte.
Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Voor de zwangerschap heb je extra van deze vitamine nodig. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur tot en met de 10e week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.
Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt.
Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.
- Eet gezond en gevarieerd
Het is belangrijk dat je al vóór de zwangerschap gezond en gevarieerd eet. De organen van het kind worden namelijk al aangelegd op het moment dat je een positieve test in handen hebt. De bouwstenen voor de organen moet je lichaam uit het voedsel halen. Lees op onze pagina voeding over de voedingsadviezen voor de zwangerschap. Deze adviezen gelden ook voor gezond zwanger worden.
- Beweeg regelmatig
Met iedere dag een half uur beweging zorg je ervoor dat je lichaam in goede conditie is voor een zwangerschap. Ook tijdens de zwangerschap is het goed om te sporten. Licht wel altijd je begeleider in zodat er advies op maat gegeven kan worden.
Onder- en overgewicht hebben invloed op je vruchtbaarheid en de zwangerschap. Als je ondergewicht hebt dan kunnen je menstruaties uitblijven waardoor je minder vruchtbaar bent. Mannen met ondergewicht hebben vaker een slechtere zaadkwaliteit.
Vrouwen met overgewicht hebben vaker problemen met zwanger worden. Daarbij heeft overgewicht een negatieve invloed op de zwangerschap. Heb je overgewicht? probeer dan af te vallen, eventueel met behulp van een diëtiste. Hierover kunnen wij jou informeren. Ben je zwanger? stop dan met afvallen.
Pas op met:
- Medicijnen: altijd overleggen met je (huis)arts
Gebruik je op advies van de huisarts of specialist medicijnen? Vertel hem of haar dan over jouw kinderwens en vraag of je de medicijnen mag blijven gebruiken. Sommige medicatie hebben een negatieve invloed op de zwangerschap.
Niet doen als je zwanger wilt worden:
- Roken
Roken of meeroken verkleint de kans op een zwangerschap. Als je 15 sigaretten per dag rookt is de kans gehalveerd en heb je meer kans op een miskraam. Rokende mannen zijn ook minder vruchtbaar. Op de website van het Trimbos Instituut staat meer informatie over roken en zwangerschap
- Alcohol drinken
Door het drinken van alcohol verminder je de kans op een zwangerschap. Ook heb je meer kans op een miskraam als je door blijft drinken. Ben je zwanger en blijf je doordrinken? Dan heeft je kind kans op het Foetaal Alcohol Syndroom.
- Drugs gebruiken
Drugs kunnen invloed hebben op de eicellen en zaadcellen. Ook kan het de ontwikkeling van je kind ernstig verstoren. Daarnaast kan het kind ernstige afwijkingen krijgen van drugs. Stop met het gebruiken van drugs. Lukt dit niet, ga dan naar je huisarts. Lees op de website van het Trimbos Instituut meer over drugsgebruik in de zwangerschap.