de bevalling
Hoe wil jij bevallen?
In bad? Het liefst zo natuurlijk mogelijk? Poliklinisch of thuis?
Misschien heb je van tevoren al een uitgebreid plan. Maar wellicht heb je er nog niet over nagedacht of weet je niet wat je opties zijn. Iedereen is anders en ieder bevalplan is uniek. Wij helpen jullie om te bevallen zoals jullie dat willen en waar nodig geven wij tips. De meeste mensen hebben veel grote en kleine vragen over bevallen. Wij willen graag overal antwoord op geven.
Wij merken dat de vrouwen (en hun partners) die voor de bevalling informatie hebben gezocht, vaker met meer zelfvertrouwen aan deze levensgebeurtenis beginnen. Zij zijn minder bang en kijken er vaak positiever op terug.
De voorbereiding
Hoe kun jij of kunnen jullie je goed voorbereiden op de bevalling?
- ga naar een zwangerschapscursus die bij je past
- lees (samen) de folders “hoe bereid je je voor” “hoe ga je om met pijn” en “bevalhoudingen”.
- Bekijk samen deze film over de bevalling
- Oriënteer je op jullie wensen en maak een bevalplan
- lees boeken
- bezoek onze info-avond
- laat je rondleiden op de verloskamers in het ziekenhuis (klik hier om je aan te melden)
Als je bijna gaat bevallen
Als je rond de 34 weken zwanger bent, heb je als het goed is alle informatie over de bevalling doorgenomen en heb je al veel informatie van ons gekregen. Op de praktijk bespreken wij jullie persoonlijke wensen en leggen deze vast in jullie bevalplan.
Benodigdheden voor de bevalling
Voor de bevalling moet je een aantal zaken in huis hebben. Deze spullen zijn nodig voor zowel poliklinische- als thuisbevallingen. Het is verstandig om dit te regelen voor je 37e week van de zwangerschap. We hebben een handige uitzetlijst gemaakt waar de minimale benodigdheden voor de bevalling en de baby opstaan. Deze kun je hier downloaden.
Een tas waar alles in zit
Als je bijna bent uitgerekend is het verstandig om een tas in te pakken die je zó mee kan nemen naar het ziekenhuis. Ook bij een thuisbevalling is het belangrijk deze tas klaar te maken. We weten immers nooit van tevoren of we misschien alsnog naar het ziekenhuis moeten. Hier kun je de checklist voor de ziekenhuistas downloaden.
Als de bevalling begonnen is
Iedere bevalling verloopt anders. Maar er zijn wel verschillende fases in een bevalling die iedereen doorloopt. In de folder “hoe bereid je je voor” heb je daar over gelezen. Zodra je bevalling begonnen is, is het belangrijk om naar de belinstructies te kijken en contact op te nemen indien dit nodig is. Te allen tijde geldt; als je ons eerder nodig denkt te hebben moet je bellen!
Onze begeleiding tijdens de bevalling
Wanneer je ons belt omdat de bevalling is begonnen, stemmen we met jou af wanneer we langskomen. Meestal is dit direct. Tijdens het huisbezoek verrichten we enkele controles en luisteren naar het hartje van de baby. Waar nodig ondersteunen we in het opvangen van de weeën of helpen we de aanstaande vader dit te doen. Vaak verrichten we in overleg met jou een inwendig onderzoek waarmee we de ontsluiting kunnen voelen en zodoende kunnen beoordelen hoever je in het baringsproces zit.
Wij bieden continue baringsondersteuning
Wij garanderen jullie continue ondersteuning door een verloskundige. Dat betekent dat zodra je bevalling begonnen is, wij er voor je zijn om je te ondersteunen, te helpen en te coachen en we niet weggaan als jij ons nodig hebt.
Het moment om naar het ziekenhuis te gaan
Dit overleggen we samen met jullie. In principe mag je al naar het ziekenhuis toe zodra wij bij jullie thuis hebben vastgesteld dat de bevalling daadwerkelijk begonnen is. Maar soms is het prettig om nog in je eigen omgeving de weeën op te vangen. Wij houden voor jullie in de gaten wat het uiterste moment is om naar het ziekenhuis te gaan. Soms gaat de bevalling zo snel dat al bij het eerste huisbezoek blijkt dat het ziekenhuis niet meer gehaald kan worden. In dit geval begeleiden wij jullie bevalling thuis. Wij hebben alle materialen voor een thuisbevalling te allen tijde bij ons.
Bij een thuisbevalling
Wanneer je thuis wil bevallen bespreken we met jullie wat jullie wensen zijn. In de vroege ontsluiting kun je ervoor kiezen om de weeën samen met je partner op te vangen. Wij zullen dan een tijdstip afspreken voor een nieuw huisbezoek. Indien jullie dit wensen blijven wij de gehele bevalling aanwezig. In de actieve ontsluitingsfase brengen wij de kamer gereed voor de bevalling en bellen wij de kraamzorg voor bevallingsassistentie.