Heerlijk! Het is weer zomer, maar liever niet dat zwangerschapsmasker!!
Een zwangerschapsmasker (ook wel melasma of chloasma genoemd) kun je krijgen door hormonale schommelingen
Zwangerschapshormonen kunnen ervoor zorgen dat de cellen in het gezicht meer pigment aanmaken, waardoor (donker)bruine vlekken ontstaan. Bij een zwangerschapsmasker zijn deze vlekken meestal te zien op het voorhoofd, de jukbeenderen, rondom de ogen, op de bovenlip en de kin. Soms komen ook in de nek en op de armen pigmentvlekken voor. Het is niet schadelijk, maar soms gaan de vlekken niet meer weg na de zwangerschap.
Doseer het zonmoment
Ook al ben je de grootste zonaanbidder, tijdens je zwangerschap en enkele maanden daarna kan je het best zoveel mogelijk de zon vermijden
Probeer in ieder geval tussen 11.00 en 17.00 uur uit de zon te blijven. Blijf in de schaduw, draag een pet of hoed en smeer je gezicht altijd in met een hoge factor (het liefst 50).
Sommige vrouwen zijn helaas extra gevoelig voor het ontstaan van pigmentvlekken. Als dit voor jou geldt, zal je bijna zeker een zwangerschapsmasker krijgen. Toch is deze extra gevoeligheid des te meer reden om de bovenstaande tips op te volgen. Zo zal de ‘schade’ hopelijk beperkt blijven.
Gelukkig verdwijnt een zwangerschapsmasker na de zwangerschap doorgaans binnen enkele maanden vanzelf. Er bestaan crèmes om het masker te verminderen. Het is overigens maar de vraag in hoeverre de bestaande pigmentcrèmes daadwerkelijk tot een vermindering van pigmentvlekken leiden.