Listeria is een darmbacterie die via het milieu in levensmiddelen terechtkomt. Een besmetting met listeria kan schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Het Voedingscentrum geeft een aantal tips hoe je de kans op een listeriabesmetting tijdens de zwangerschap zo klein mogelijk kunt houden.
Rauwe producten van dierlijke oorsprong
Het zijn vooral de rauwe producten van dierlijke oorsprong, waar zwangere vrouwen voor op moeten passen:
- Rauwe melk en rauwmelkse kazen:
Verreweg de meeste kazen die verkocht worden zijn van gepasteuriseerde melk en dus veilig. Als een kaas gemaakt is van rauwe melk staat dit op de verpakking vermeld als “au lait cru” of “gemaakt van rauwe melk”. Brie, camembert, hüttenkase en smeerkaas zijn bijna altijd van gepasteuriseerde melk gemaakt. - Rauwe dierlijke producten:
Rauw vlees, rauw ei, rauwe vis. Deze producten moeten verhit worden alvorens ze gegeten worden. Voorbeelden van rauw vlees zijn filet american, salami, biefstuk, ossenworst. Voorbeelden van rauwe vis zijn: gerookte zalm, sushi. - Voorverpakte gerookte vis
Omdat voorverpakte vis zo lang bewaard kan worden, kan de Listeriabacterie zich vermenigvuldigen. Eet geen gerookte zalm of gerookte paling.
Bewaren van voedsel
Listeria vermenigvuldigt zich makkelijk. Zelfs in een koel en vochtig klimaat, zoals de koelkast. De temperatuur heeft invloed op het groeiproces. Bij 4 graden breidt listeria zich half zo snel uit als bij een temperatuur van 7 graden. Daarom is het belangrijk producten flink koel en niet te lang te bewaren.
- Bewaar gekoelde producten zoals vleeswaren en kant-en-klaarmaaltijden in de koelkast, maximaal 4 graden
- Gooi bederfelijk eten na de houdbaarheidsdatum weg en eet het na openen binnen 3 dagen op. Koelverse rauwkostsalades en voorgesneden sla kan je na openen nog 1 dag bewaren.
Verhitting
Listeria gaat dood bij hoge temperaturen (>80 graden Celsius). Je loopt daarom geen gevaar bij etenswaren die je kookt, bakt, braad en meteen daarna op eet.